Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons terecht
Wie zijn wij
Een grote tafel vol met kinderen in alle leeftijden die samen eten, kletsen, spelletjes doen of knutselen. Een plek waar iedereen welkom is, waar we met elkaar het leven kunnen delen en het leven kunnen vieren. Waar de kinderen en jongeren kunnen groeien en kunnen bloeien. Waar we ons kunnen richten op de dingen die goed gaan en daardoor ook de dingen aan kunnen die minder goed gaan.
Wij zijn Jaap (’80) en Janneke (’81) van Boxtel. We leerden elkaar kennen op de middelbare school en na 5 jaar verkering zijn we in 2002 getrouwd. Jaap heeft de opleiding tot industrieel ontwerper gedaan en werkt, naast het gezinshuis, als zelfstandig ondernemer in de productontwikkeling. Janneke heeft de PABO gedaan, voor de klas gestaan, als gastouder gewerkt en na een periode als pleegouder en logeeropvangouder nu fulltime gezinshuisouder. Zij heeft in 2020 haar SKJ registratie voor jeugd- en gezinsprofessional behaald.
In 2005 werd onze oudste dochter Lydia geboren. Inmiddels een gezellige en serieuze puber die het leuk vindt om spelletjes te doen, met veel plezier bij de Hema werkt en het prima doet op het VWO. In 2007 werd Jort geboren. Hij zit op tweetalig VWO en is gek op zijn jongere (pleeg) broertjes en zusjes. Jort is heel zorgzaam naar de jongere kinderen toe. Thirza werd eind 2008 geboren en gaat net als haar broer en zus binnenkort starten op het VWO. Thirza is een hele lieve, sportieve meid. Ze kan goed overweg met de andere kinderen in ons gezinshuis. Ze houdt van spelletjes doen, sporten en bakken. In april 2012 werd onze jongste dochter Aluna geboren. Aluna is altijd in voor een lolletje, heel erg zelfstandig, zorgzaam en knutselt zo ongeveer de hele dag. Met onze kinderen vormen wij samen Gezinshuis Kwetternest.
We wonen in een heerlijk groot huis in Ermelo met genoeg ruimte in en om het huis. Ieder kind heeft een eigen kamer in ons huis en de gezamenlijke leefruimtes zijn ruim opgezet. Het huis beschikt oa. over 9 slaapkamers, een groot kantoor, 2 badkamers, 3 wc’s, een speelkamer, een woonkamer en een woonkeuken. De tuin is ingericht om lekker te kunnen spelen en er is onder andere een grote trampoline en genoeg fietsjes, skelters en ander speelgoed om lekker mee bezig te zijn. Daarnaast hebben we nog een groot konijnenhok, fruitbomen en een moestuin. In de wijk zijn op loopafstand meerdere speeltuintjes.
We houden erg van gezelligheid en er is maar zelden ruzie in ons huis. Vrijwel elke dag spelen we spelletjes. In het weekend gaan we er graag op uit naar het bos, de hei, het zwembad, maar vermaken we ons ook prima thuis met knutselen, spelen, klussen en/of bakken. Op zondag gaan we met de kinderen naar de kerk. Het geloof is voor ons de basis van waaruit wij leven.
De afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met alle leeftijden en vormen van zorg. PGB, logeeropvang voor vakanties en weekenden, fulltime pleegzorg, parttime pleegzorg, vrijwillige plaatsingen, crisisplaatsingen en geheime plaatsingen.

Visie
Ons gezinshuis heet gezinshuis Kwetternest. We hebben voor deze naam gekozen omdat het bij ons past en met een knipoog naar de plek waar onze droom om gezinshuis te worden begon. Namelijk in ons vorige huis naast speeltuin het Kwetternest. Kwetternest klinkt speels en gezellig en dat is het meestal ook in ons huis. Nest staat voor veilige plek, verzorgt worden door de oudere vogels, groeien, leren vliegen, uitvliegen. En dat is precies wat we willen doen. Zorgdragen voor de kinderen in ons “nest”. Dat ze zich veilig voelen, dat we voor ze zorgen maar ook dat we ze leren vliegen, zodat ze kunnen uitvliegen, eventueel met hulpmotor. Het nest blijft, ook als de kinderen uitgevlogen zijn, een plek waar we ze altijd met open armen zullen ontvangen. De band die we opbouwen met de kinderen is voor de rest van hun leven en stopt niet als een kind de volwassen leeftijd heeft bereikt.
We zijn beiden opgegroeid in een fijn en veilig gezin en zien om ons heen dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Al zolang we elkaar kennen hebben we passie voor kinderen en willen we graag voor hen zorgen die het niet zo goed getroffen hebben. Gedreven door onze christelijke identiteit willen we graag aan onze biologische kinderen en de kinderen die ons toevertrouwd worden meegeven dat ze geliefd zijn en dat ze het waard zijn om van te houden. We willen onze (gezinshuis)kinderen de kans geven om te ontdekken wie ze zijn en om fouten te maken zonder daar gelijk op afgerekend te worden. Kortom, een plek bieden waar ze zich welkom voelen en waar ze hun vriendjes en vriendinnetjes mee naartoe nemen en waar ook de biologische ouders van de kinderen welkom zijn mits dat mogelijk is. Waar ze de professionaliteit en behandeling krijgen die passend is bij hun uitdagingen en mogelijkheden.
Vaak zijn de biologische ouders van de kinderen ook nog heel belangrijk voor de kinderen en we zouden het fijn vinden als ook de ouders zich welkom voelen op de momenten dat ze contact mogen hebben met hun kinderen. De bezoekregelingen vinden op dit moment regelmatig plaats in ons huis. De gezinshuiskinderen blijven daardoor in hun veilige omgeving en ouders zien de plek waar hun kinderen wonen. Zo af en toe eten de ouders nog mee en kunnen ze mee om hun kind van school te halen. We beseffen dat dit niet voor alle kinderen en hun ouders haalbaar is, maar wij streven ernaar om hen waar mogelijk te blijven betrekken in de levens van hun kinderen. Het huis aan de Sperwerhof biedt hiervoor voldoende mogelijkheden.
Door op te groeien in een gezinshuis met professionele opvoeders hopen we de kinderen een goede basis mee te kunnen geven waar ze in hun verdere leven op door kunnen bouwen. Gewoon waar het kan en met hulp en begeleiding en/of behandeling waar dat nodig is.
We bieden de kinderen een warm nest, een veilige plek, waar ze kunnen herstellen, kunnen groeien en kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk om de kinderen zoveel mogelijk deel te laten nemen aan het gewone sociale leven. Zo zullen de gezinshuiskinderen, waar dat mogelijk is, ook op sport- en/of muziekles gaan. En draaien ze mee in ons sociale netwerk.
In ons gezin hebben we bepaalde gewoontes en tradities. We merken dat dit heel belangrijke dingen zijn voor de gezinshuiskinderen, maar ook voor onze eigen kinderen.
- Zo eten we elke zondagochtend een gekookt eitje en drinken we een glas sap bij het ontbijt om vervolgens met zijn allen naar de kerk te gaan.
- Op de allerlaatste dag van de zomervakantie gaan we lunchen bij de plaatselijke ijswinkel. De kinderen mogen dan zelf kiezen hoe groot hun ijsje moet worden of kiezen voor een coupe.
- Met oud en nieuw slapen we met alle kinderen vanaf 5 jaar in de woonkamer. ’s Avonds worden alle matrassen naar beneden gehaald, zoekt iedereen een plekje, kijken we films en sluiten de avond af met kijken naar het vuurwerk.
- Als een kind jarig is krijgt het uiteraard een cadeautje. In overleg is dit iets wat ze graag willen hebben of een doe cadeautje waarbij een van ons met het betreffende kind op pad gaat om iets leuks te doen. Op een verjaardag mag de jarige kiezen wat we gaan eten. Zowel in de avond als bij het ontbijt.
- We gaan een aantal keren 1 op 1 met de kinderen een dagje en/of nachtje weg.
- Vanaf 6 jaar heeft ieder kind 1x per 2 maanden opblijfavond. Op die avond krijgt hij of zij de exclusieve aandacht van papa Jaap en/of mama Janneke en kijken we een film of we gaan iets anders doen wat het kind leuk vindt.
- Op vrijdag of zaterdagavond kijken we met de oudere kinderen een film of een televisie serie. Daarbij eten we een bakje chips en drinken we sap.
- Op doordeweekse avonden is het om 20 uur spelletjestijd. Degenen die het leuk vinden kunnen dan mee doen met gezelschapsspelletjes onder het genot van een kopje thee. De TV staat nauwelijks aan.

Wie kan bij ons terecht
Gezinshuis Kwetternest vangt kinderen op die niet meer thuis kunnen wonen en meer zorg nodig hebben dan een (pleeg)gezin kan bieden. In ons gezinshuis vangen wij kinderen op die minimaal 1,5 jaar jonger zijn dan onze jongste dochter (04-2012). Hierdoor hebben we overdag ruim voldoende de tijd om met hen op te trekken en voor ze te zorgen en als de jongere kinderen slapen hebben we tijd met onze oudere kinderen. De afgelopen jaren heeft Janneke heel veel ervaring opgedaan met deze doelgroep. Gedragsproblematiek ten gevolge van hechting en trauma is hierdoor uitgegroeid tot een gebied waar Janneke veel kennis in heeft vergaard.
Om de veiligheid van de kinderen die in ons gezin wonen te kunnen waarborgen is extreem agressief gedrag en seksueel overschrijdend gedrag een contra indicatie.
Daarnaast hebben we gemerkt dat onze passie niet ligt bij het opvoeden van kinderen met een verstandelijke beperking. Een lichte of matige verstandelijke beperking, maar nog wel leerbaar past wel binnen ons gezinshuis. Dit heeft vooral te maken met de hoge IQ’s van onze biologische kinderen. Er ontstaat anders een niet gelijkwaardige situatie en dat is niet wat wij willen.
Verder vinden we het heel belangrijk dat biologische ouders onze christelijke leefstijl respecteren en accepteren. De kinderen die in ons gezinshuis wonen zullen mee gaan naar de kerk, opgroeien met bidden en de bijbelverhalen horen tot ze oud genoeg zijn om zelf een keuze te maken om wel of geen christen te zijn. Uiteraard niet op een dwingende, maar juist een liefdevolle manier. Als je hier niet achter kunt staan, dan is ons gezinshuis niet de juiste plek. Kinderen die een andere godsdienst aanhangen zijn uiteraard wel welkom in ons gezin, maar we zullen ons niet actief bezig gaan houden met het promoten van ander godsdiensten dan het christelijk geloof.
Er wonen momenteel 2 kleuters in ons huis en daarnaast hebben we nog 1 open plek. De leeftijdsgroep die hierbij past is 0-2 jaar of een kindje geboren in 2014 tot half 2015. Eventueel zou een crisisplaatsing voor korte tijd ook mogelijk zijn. Elke nieuwe plaatsing wordt eerst besproken met een gedragswetenschapper. Pas als die groen licht geeft kunnen we verder gaan met kennismaken en onderzoeken of het kind past in ons gezin.
Bent u geïnteresseerd in Kwetternest en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar kwetternest@zorgmuiters.nl of te bellen naar 06 26 84 90 44.
