Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons terecht
Wie zijn wij
Wij zijn Joost (’81) en Suzan Slingenbergh (’83) en wonen samen met onze 2 biologische kinderen (‘12 en ’15) op onze boerderij in Siebengewald.
Sinds april 2019 zijn er 2 zorgkinderen bij ons komen wonen. Samen met hen hebben wij ontdekt hoe het is om voor kinderen te zorgen die door ongelukkige omstandigheden niet meer bij hun biologische ouders kunnen wonen en hoe je hen als pleeggezin op kunt vangen.
In 2010 zijn wij verhuisd naar Siebengewald om daar samen een biologisch leghennenbedrijf te starten. Toen dit bedrijf eenmaal goed liep is Suzan een zorgopleiding gaan doen met de intentie naast de agrarische werkzaamheden ook een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren.
We hebben altijd een grote kinderwens gehad maar hebben ons vaak afgevraagd of dit dan biologische kinderen moesten zijn. We waren ons er al jong van bewust dat een eigen thuis niet voor ieder kind is weggelegd en hoe mooi zou het zijn om zelf een thuis te bieden aan deze kinderen?
We hebben (gelukkig!) de conclusie getrokken dat het niet of-of hoeft te zijn, maar dat en-en ook kan. Dat maakte dat we besloten eerst te ontdekken of biologische kinderen ons gegund zouden zijn en dan eventueel nog verder te onderzoeken of we daar nog pleegzorg naast wilden en konden bieden.
Na een intensieve periode van zorg voor onze biologische kinderen, onze eigen gezondheid en ons bedrijf kregen we weer ruimte in ons hoofd en hart om onze ideeën rondom pleegzorg vorm te gaan geven.
Al snel kwam onze eerste plaatsing vanuit Bijzonder Jeugdwerk, een organisatie welke ook begeleiding bood. In dat jaar samenwerking met Bijzonder Jeugdwerk hebben we veel geleerd. Veel kennis opgedaan, veel praktische handvaten gekregen en ervaringen uit kunnen wisselen en ook geleerd hoe we dingen anders zouden kunnen en willen doen. Dat maakt dat we in mei 2020 de overstap hebben gemaakt naar Zorgmuiters en nu als Gezinshuis werken.
Voor ons is het buitenleven erg vanzelfsprekend en belangrijk. Met onze hond Jessie gaan we graag naar het bos. Ook hebben we kippen op ons erf en een volière met tropische vogels. In de tuin verbouwen we hobbymatig soms wat groenten. We merken dat de kinderen het erg leuk vinden om te helpen bij de verzorging van de dieren en het onderhouden van de tuin. Zo gaan we ieder jaar in de herfst met zijn allen onze boomgaard in om appels te plukken en walnoten te rapen. In het voorjaar is het altijd een beleving of de eieren in de broedmachine uitkomen en ieder jaar kijken we uit naar de jonge uilen en is het ringen hiervan een leuke belevenis.
In de tuin hebben we ook veel speelgelegenheid voor onze kinderen; een trampoline, wip, schommel, glijbaan, zandbak, boomschommel en vooral volop ruimte om te rennen, verstoppen, klimmen, fietsen, ontdekken, etc.
In onze boerderij is veel ruimte, waarbij we tijdens de maaltijden altijd gezamenlijk eten en kletsen met elkaar. Ook aan de tafel bij de houtkachel zijn we vaak samen om spelletjes te spelen, huiswerk te maken, te werken, kletsen, etc.
Visie
Wij bieden kinderen een thuis waar ze zichzelf kunnen ontdekken, ontwikkelen en ontplooien. De kinderen die bij ons geplaatst worden zullen opgenomen worden in ons gezin en daarnaast ook de waarde leren van hun eigen gezin. Naar ons idee is een biologisch gezin namelijk niet te vervangen, echter kunnen wij wel de warmte, liefde, aandacht, verbinding en stimulans bieden in het eigen gezin (even) zoekgeraakt zijn.
Binnen het gezin hebben we respect voor elkaar. Dit houdt in dat we naar elkaar luisteren, niet (ver)oordelen over elkaar, proberen elkaar te begrijpen waardoor we het oneens kunnen zijn zonder boos te zijn. Maar ook dat we ruzies bijleggen, tijd voor elkaar nemen, de natuur en dieren in hun waarde laten, zuinig zijn op onze en elkaars spullen, proberen met oog voor de wereld om ons heen te leven.
Wij vinden het belangrijk om kinderen te stimuleren om zichzelf te ontdekken en respecteren. Ieder kind, ieder mens, heeft eigen kwaliteiten en talenten. Als je weet waar je talent ligt, wat je leuk vindt en waar je waarde aan hecht dan kun je doelen stellen voor een fijne toekomst. En dat is wat we elk kind gunnen. Een toekomst waarin het kind zichzelf kent, respecteert en waarin het op een prettige manier kan leven.
Daarbij worden de zorgen, problemen of moeilijkheden uit het verleden niet weggepoetst, want elke gebeurtenis die we meemaken vormt ons als mens. Logischerwijs belemmeren sommige gebeurtenissen ons in onze ontwikkeling, maar het kan juist ook een drive betekenen om vanaf nu met de opgebouwde ervaringen motivatie te vinden om de kansen te grijpen die zich voordoen. Met respect voor onszelf, onze geschiedenis en de wereld om ons heen.
Naar ons idee is het belangrijk om actief deel te nemen aan het ‘echte’ leven. Dat betekent dat wij de kinderen stimuleren om te sporten, een sociaal netwerk te ontwikkelen, naar school te gaan en naar buiten te gaan. Met de neus in de wind en de ogen op de wereld gericht. Daarnaast is het belangrijk dat ieder gezinslid een eigen plekje heeft en een gezamenlijke ruimte om te ontspannen. We kunnen immers enkel ontwikkelen wanneer we uitgerust zijn.
Wij eten zoveel mogelijk gezamenlijk. ’s Ochtends ontbijten we samen aan de keukentafel en ook ’s middags zullen we samen lunchen met degenen die thuis zijn. Ook ’s avonds eten we gezamenlijk indien mogelijk.
Op onze boerderij vinden regelmatig terugkerende werkzaamheden plaats waar we de kinderen zoveel mogelijk bij betrekken. Denk hierbij aan walnoten rapen, appels plukken en hout stapelen, of aan tuinieren, dieren verzorgen, grasmaaien, onderhoudsklusjes, etc.
Creativiteit wordt ook gestimuleerd door met de jongste kinderen te kleuren, tekenen, knutselen of houtbewerken, als is dergelijke creativiteit niet onze sterkste kant. Het is leuk te zien hoe de kinderen die wel creatief zijn dit ook weer aan ons overbrengen.
Kortom: Wij willen kinderen een plek bieden waarin zij zich veilig, geliefd en welkom voelen. Waarin wij elkaar met open blik, respect en aandacht benaderen. Door de kinderen te stimuleren actief in het leven te staan, rust te bieden en de ogen open te houden, hopen we de kinderen voor te bereiden op een toekomst waarin ze zichzelf kunnen zijn, een stabiel leven kunnen leiden en geluk na kunnen streven.
We leren de kinderen waar te kijken, zonder te vertellen wat ze moeten zien. Op deze manier kan ieder kind uniek zijn en zijn of haar eigen kwaliteiten, talenten, waarden en behoeften ontdekken.
Wie kan bij ons terecht?
Per 1-8-2024 hebben wij twee plekken beschikbaar. Wij bieden een plek aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud binnen ons gezinshuis. Momenteel wonen er naast onze 2 biologische kinderen nog 2 broers (’16 en ’19) bij ons.
Daarnaast starten wij per augustus met het bieden van ruimte en begeleiding voor zelfstandigheidstraining voor jongeren vanaf 16 jaar. Ons huis beschikt over een volledige ingerichte ruimte waar jongeren alle vaardigheden kunnen leren om uiteindelijk volledig zelfstandig te kunnen wonen. Hier is een eigen badkamer, keuken, woonruimte en slaapkamer aanwezig. In de toekomst zal hier nog een slaapkamer toegevoegd worden zodat 2 jongeren hier gebruik van kunnen maken. Uiteraard bieden wij de volledige begeleiding die hoort bij het traject om de vaardigheden naar zelfstandigheid te leren. Denk hierbij aan; Leren koken, wassen, spullen/woning onderhouden, zelfzorg, financiële begeleiding ed.
Bent u geïnteresseerd in Maasduinhoeve en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar maasduinhoeve@zorgmuiters.nl of te bellen naar 06 23 55 03 55.